Strijd tegen armoede
Wat wij willen
- Een maximumfactuur in het secundair onderwijs
- Gratis warme maaltijden in alle basisscholen
- Meer betaalbare kinderopvang voorzien
- Elke maatregel van het gemeentebestuur onderwerpen aan een armoedetoets
- Het betrekken van organisaties van mensen in armoede bij het beleid
- Het versterken van het Sociaal Huis (OCMW)
- Laagdrempelige wijkwerkingen, waar inwoners terecht kunnen voor sociale ondersteuning
Achtergrond
Armoede is nog steeds één van de belangrijkste uitdagingen in onze gemeente. 20% van de gezinnen heeft het moeilijk om de maand rond te komen en voor 3% is het moeilijk om elke dag eten te voorzien. Dat 1 op 7 van onze kinderen moet opgroeien in armoede, is niet alleen pijnlijk, maar ook onrechtvaardig. Geen enkel kind verdient het om in armoede geboren te worden, maar ondanks de beloftes blijft dit cijfer hoog. We hebben nood aan een radicale aanpak die iets doet aan de structurele oorzaken van armoede en ongelijkheid.
We moeten dringend werk maken van een maximumfactuur, ook in het secundair onderwijs. Door in alle basisscholen gratis warme maaltijden aan te bieden, zorgen we ervoor dat elk kind minstens één gezonde maaltijd per dag heeft.
Om gezinnen alle kansen te geven op het volgen van opleidingen, en het vinden en behouden van een job, moet de gemeente meer betaalbare kinderopvang voorzien, zowel voor de allerkleinsten als buitenschoolse opvang. De gemeente bewijst met de Sijsjes dat kwaliteitsvolle en flexibele opvang, gekoppeld aan het inkomen, mogelijk is. Maar het aantal beschikbare plaatsen moet uitgebreid worden.
Armoede heeft zo’n impact op alle aspecten van het leven, dat elke maatregel die de gemeente treft, moet onderworpen worden aan een armoedetoets. Het betrekken van organisaties van mensen in armoede moet ons leren hoe we de strijd tegen armoede nog grondiger kunnen voeren.
Het Sociaal Huis (OCMW) speelt een cruciale rol in het begeleiden van mensen met financiële moeilijkheden en het voorkomen hiervan. Het moet een menswaardig bestaan garanderen voor elke Houthalen-Helchterenaar. Dit betekent dat voldoende personeelsleden moeten aangeworven worden om een goede dienstverlening te kunnen bieden, zodat iedereen beroep kan doen op zijn sociale rechten.
We willen laagdrempelige wijkwerkingen waar mensen terecht kunnen met problemen rond bijvoorbeeld huur, water- of energiefacturen, belastingaangiftes,... Om anderstaligen te ondersteunen, kunnen sociaal tolken worden ingeschakeld.